| |
Kleinhandel Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
29.06.2015
| Aantal missies |
Aantal operatoren |
| 12.783 |
12.480 |
De resultaten van de inspecties van detailhandelaars zijn beduidend beter in bedrijven die beschikken over een gevalideerd autocontrolesysteem (ACS)

| |
Aantal inspecties |
Gunstige inspecties |
| Infrastructuur, inrichting en hygiëne |
13.472 |
67,4% |
| Traceerbaarheid (identificatie en registratie inbegrepen) |
7.410 |
90,9% |
| Meldingsplicht |
6.768 |
97,9% |
| Autocontrolesysteem |
6.032 |
79,4% |
| Totaal |
33.682 |
80,9% |
De meest voorkomende zware non-conformiteiten in de detailhandel "zonder verwerking" :
- het respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (9,9%),
- de afwezigheid van levensmiddelen die bedorven zijn of waarvan de uiterste consumptiedatum overschreden is of die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie (5,7%),
- het respecteren van de temperaturen van diepvriesproducten (4,6%).
De meest voorkomende zware non-conformiteiten in de detailhandel "met verwerking" :
- het respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (13,4%),
- de afwezigheid van levensmiddelen die bedorven zijn of waarvan de uiterste consumptiedatum overschreden is of die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie (8,3%),
- de goede persoonlijke hygiëne en het dragen van passende en propere kleding (7,6%).
De meest voorkomende zware non-conformiteiten in de detailhandel brood en patisserie hadden betrekking op:
- het respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (12,4%),
- de properheid van de oppervlakken in contact met levensmiddelen (11,0%),
- de goede persoonlijke hygiëne en het dragen van passende en propere kleding (6,8%).
De meest voorkomende zware non-conformiteiten in de vleeswinkels hadden betrekking op:
- de jaarlijks verplichte analyse van een monster van gehakt of vleesbereiding op basis van gehakt vlees (22,5%),
- de properheid van de oppervlakken in contact met levensmiddelen (14,6%),
- de afwezigheid van levensmiddelen die bedorven zijn of waarvan de uiterste consumptiedatum overschreden is of die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie (7,7%).
De meest voorkomende zware non-conformiteiten in de viswinkels hadden betrekking op:
- het ontdooien onder gepaste omstandigheden (7,3%),
- het respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (5,8%),
- de goede persoonlijke hygiëne en het dragen van passende en propere kleding (4,6%).
Maatregelen
| |
Aantal maatregelen |
| Waarschuwingen |
3.681 |
| Inbeslagnemingen |
296 |
| Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator |
29 |
| PV |
748 |
| Procedures voor opschorting of intrekking erkenning |
1 |
| Tijdelijke sluitingen |
17 |
| Andere |
1.010 |
| Totaal |
5.782 |
Inbeslagnemingen
| Producten |
Hoeveelheden |
| Granen en bakkerijproducten |
196 ton, 2 miljoen stuks |
| Diverse levensmiddelen |
16 ton, 5.654 stuks |
| Pluimvee, rund, kalf, varken |
3 ton, 343 stuks |
| Poissons, mollusques, crustacés, échinodermes |
1,5 ton, 118 stuks |
| Melk en melkproducten |
563 kg, 229 stuks |
| Groenten en fruit |
355 kg, 115 stuks |
| Bereide maaltijden |
218 kg, 369 stuks |
| Specerijen |
182 kg |
| Dieetvoeding en voedingssupplementen |
6 kg, 1.093 stuks, 4 liter |
| Dranken |
1.584 stuks, 4 liter |
| Soep en sauzen |
15 kg, 8 stuks |
| Bestrijdingsmiddelen |
2 kg, 13 stuks, 18 liter |
| Desserts en ijs |
90 stuks |
| Eieren en eiproducten |
315 stuks |
| Voedingsadditieven |
16 stuks |
De inspectieresultaten voor infrastructuur, inrichting en hygiëne en voor meldingsplicht uitgevoerd in de kleinhandel zijn minder goed dan in 2013 (respectievelijk -1,3% et -1,2%). |
|