|  | Publicatie van de inspectieresultaten  Afdrukbare versie   |  Laatst bijgewerkt op 
    05.12.2017 
 Op het einde van het eerste semester van 2015 is het FAVV van start gegaan met de publicatie van de inspectieresultaten van de B2C-sector - ‘business-to-consumer’ - op zijn website onder de vorm van een eenvoudig scoresysteem. Hiermee wil het FAVV voldoen aan de verplichtingen rond openbaarheid van bestuur én een transparant systeem aanbieden waarbij de consument de mogelijkheid krijgt om zich op een begrijpelijke wijze te informeren over de toestand op vlak van hygiëne en voedselveiligheid bij operatoren in de distributiesector.
 
 De inspecties van het FAVV worden uitgevoerd op basis   van gestandaardiseerde checklists. Deze maken het mogelijk de controles op een   geharmoniseerde en transparante manier te laten verlopen. Deze checklists zijn   vooral technische documenten die ontwikkeld werden om een inspectie efficiënt te   kunnen afhandelen. Ze zijn voor leken dan ook moeilijk leesbaar. Het publiceren   van de ingevulde inspectiechecklists is volgens het FAVV daarom niet de beste   manier om de consumenten te informeren. Er werd bijgevolg voor een alternatieve   wijze van publicatie gekozen, gebaseerd op een scoringsysteem dat op een   eenvoudige wijze een globaal beeld van het resultaat weergeeft, met één   globale score. De score houdt niet alleen rekening met de basisinspecties, maar   ook met de ernst van de vastgestelde overtredingen en de opvolging die eraan   gegeven wordt door de operator. Dit systeem werd uitgewerkt in nauw overleg met   zowel de sectororganisaties, de consumentenorganisaties als alle andere actoren   van het Raadgevend Comité van het FAVV.
 
 Voor elke operator in de B2C-sector is een score consulteerbaar op de website Foodweb van het FAVV. De scores worden gepubliceerd met behulp van symbolen, vergezeld   van een korte   beschrijving van de betekenis ervan.
 
 In 2016 werden enkele wijzigingen aangebracht aan het systeem voor de  publicatie van inspectieresultaten. Zo werd onder andere uitgebreide informatie  beschikbaar gesteld in Foodweb over de betekenis van de gebruikte symbolen.  Daarnaast werd ook een aantal nieuwigheden ingevoerd voor de operatoren. Zij  kunnen nu een historiek van hun gepubliceerde resultaten, sinds de invoering  van dit systeem, raadplegen in Foodweb en zo zelf de evolutie van hun  resultaten op een eenvoudige manier opvolgen. Operatoren kunnen sinds begin  2017 ook zelf een afdruk maken van hun toelatings- of registratieaffiche. Ze  kunnen daarbij kiezen om hun toelating of registratie af te drukken met of  zonder het inspectieresultaat. Indien de operator er zelf voor kiest zijn  toelating of registratie met het inspectieresultaat af te drukken, verbindt hij  zich ertoe de affiche up-to-date te houden en dus te vervangen wanneer het  inspectieresultaat wijzigt. Er bestaat geen  verplichting om het inspectieresultaat te afficheren.
 
 Aanvullend voorziet het FAVV dat gedetailleerde   resultaten van de laatste inspecties en analyses uitgevoerd bij alle operatoren   in de voedselketen geraadpleegd kunnen worden. Het gaat hierbij enkel om de   verslagen van officiële inspecties en analyses in het kader van het controleplan   van het FAVV. De aanvrager wordt hiervoor, na het invullen van een   aanvraagformulier dat beschikbaar is op de website van het FAVV, uitgenodigd op   het hoofdbestuur en kan de resultaten zelf opzoeken in de databank   en hiervan een afschrift bekomen.
 |  |