| Horeca & Grootkeukens  Afdrukbare versie   |  Laatst bijgewerkt op 
    18.06.2019 
 De resultaten van de missies in de sector horeca & grootkeukens zijn beduidend beter in bedrijven die beschikken over een gevalideerd autocontrolesysteem (ACS).
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 Horeca
 
 Hieronder valt de ambulante en niet-ambulante productie en/of distributie van maaltijden in restaurants, frituur- en pitazaken, traiteurszaken, kamers met ontbijt, en drankgelegenheden.
 
 Inspectieresultaten
 
 
  
    
      |  | Aantal checklists | Gunstige checklists (%) |  
      | Infrastructuur, inrichting, hygiëne & autocontrole | 11.325 | 41,1 |  
      | Traceerbaarheid | 7.638 | 84,2 |  
      | Rookverbod | 8.798 | 94,6 |  
      | Totaal | 27.761 | 69,9 |  Details inspectieresultaten "Infrastructuur, inrichting en hygiëne & autocontrole" per inrichting
 
 
  
    
      |  | Gunstige checklists (%) |  
      | Eetgelegenheden | 38,2 |  
      | Frituren | 45,1 |  
      | Traiteurs | 57,3 |  
      | Pitazaken | 18,4 |  
      | Kamers met ontbijt | 50,7 |  
      | Cafés | 77,1 |  
      | Ambulante uitbaters | 44,4 |  Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
 
 
  
    
      |  | Aantal maatregelen |  
      | Waarschuwingen | 5.218 |  
      | PV's | 1.784 |  
      | Inbeslagnemingen | 113 |  
      | Tijdelijke sluitingen | 34 |  
      | Procedures voor opschorting of intrekking erkenning | 8 |  
      | Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator | 20 |  
      | Andere | 29 |  
      | Totaal | 7.206 |  De globale inspectieresultaten zijn minder goed dan deze voor  2017.
 
 Net zoals in 2017 hebben de voornaamste zware non-conformiteiten op vlak van hygiëne betrekking op:
 
  de afwezigheid van allergeneninformatie die aan de klant word gecommuniceerd (53,4% in geval van mondelinge overdracht en  34,0 % in geval van schriftelijke overdracht) ;  het ontbreken van voorzieningen voor het wassen van de handen met stromend water en/of vloeibare zeep en/of een hygiënisch handdroogsysteem bij de ambulante operatoren (23,4%); het niet respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (12,6 %);  onvoldoende netheid van oppervlakten die in contact komen met levensmiddelen (12,3 %); en de aanwezigheid van bedorven levensmiddelen of levensmiddelen waarvan de consumptiedatum overschreden is of die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie (9,2%). 
 
 
 
 Grootkeukens
 
 Hieronder valt de productie en/of distributie van maaltijden in diverse grootkeukens zoals deze in scholen, rusthuizen, gevangenissen, crèches, melkkeukens, ziekenhuizen, ...
 
 Inspectieresultaten
 
 
  
    
      |  | Aantal checklists | Gunstige checklists (%) |  
      | Infrastructuur, inrichting, hygiëne & autocontrole | 5.646 | 71,7 |  
      | Traceerbaarheid | 2.831 | 91,6 |  
      | Totaal | 8.477 | 78,3 |  Details inspectieresultaten "Infrastructuur, inrichting en hygiëne & autocontrole" per inrichting
 
 
  
    
      |  | Gunstige checklists (%) |  
      | Scholen | 73,0 |  
      | Kinderopvang | 74,2 |  
      | Melkkeukens | 89,3 |  
      | Ziekenhuizen | 58,7 |  
      | Rusthuizen | 69,8 |  
      | Gevangenissen | 64,3 |  
      | Andere grootkeukens | 68,1 |  Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
 
 
  
    
      |  | Aantal maatregelen |  
      | Waarschuwingen | 1.270 |  
      | PV's | 109 |  
      | Inbeslagnemingen | 5 |  
      | Tijdelijke sluitingen | 1 |  
      | Procedures voor opschorting of intrekking erkenning | 2 |  
      | Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator | 17 |  
      | Andere | 10 |  
      | Totaal | 1.414 |  De globale inspectieresultaten zijn minder goed dan deze voor 2017.
 
 Net zoals in 2017 hebben de voornaamste zware non-conformiteiten op vlak van hygiëne betrekking op:
 
  de afwezigheid van allergeneninformatie die aan de klant wordt gecommuniceerd (24,0 % in geval van mondelinge overdracht en 8,6% in geval van schriftelijke overdracht); gebrekkige persoonlijke hygiëne en/of het dragen van ongeschikte of vuile kledij (5,5%); het niet respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (5,1%); onvoldoende netheid van oppervlakten die in contact komen met levensmiddelen (4,9%); en de aanwezigheid van bedorven levensmiddelen of levensmiddelen waarvan de consumptiedatum overschreden is of die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie (4,2%). |