 |
MAART 2012 |


|
 |
|
BRUCELLOSE IN DE PROVINCIE NAMEN
Tot op het einde van de jaren 80 was België zwaar besmet met brucellose (Brucella abortus).
Op 25 juni 2003 werd België door de Europese Commissie officieel vrij verklaard van brucellose.
Dit brucellose-vrije statuut werd bekomen door een programma van eradicatie en intense monitoring dat op een efficiënte wijze kon verwezenlijkt worden dankzij de medewerking van dierenartsen en veehouders.
Jaarlijks moesten meer dan 1.000.000 analyses uitgevoerd worden en dit gedurende 3 jaar (serologie op zoogkoeien van meer dan 2 jaar oud, bij aankoop, analyses op tankmelk, analyses bij abortussen, ….). Gedurende de 5 jaren die volgden op de vrij verklaring werd een versoepelde bewaking uitgevoerd maar het gaat hier nog wel over bijna 300.000 analyses.
Vanaf 2009, België had dan het statuut brucellose-vrij gedurende 5 jaar, kon een nieuw sanitair beleid uitgetekend worden :
- handhaving van een basis bewakingsprogramma voor de gereglementeerde dierziektes zoals brucellose
- een politiek die zich meer toespitste op de risicodieren (analyses bij abortussen)
- "uitbreiding" tot analyses voor andere, niet gereglementeerde ziektes bij abortussen waarvoor meldingsplicht (abortusprotocol)
In november – december 2010 werd een geval van brucellose vastgesteld in de provincie Luik. Het statuut " vrij van brucellose" werd bevestigd door de Europese Commissie op 11/01/2011 na het voorleggen door België van de getroffen maatregelen en de correcte afhandeling van het dossier.
Gedurende de winterperiode 2011-2012 werden 810 bedrijven bemonsterd (19.549 monsters) in het kader van de epidemiologische bewaking en geen enkel ander geval van brucellose werd aangetoond.
Haard in de provincie Namen :
Bij een keizersnede (dood kalf, 10 dagen te vroeg) op 23 februari 2012 werd bij onderzoeken
in het kader van het abortusprotocol (serologie op het moederdier en cultuur op het doodgeboren kalf) Brucella abortus vastgesteld.
Enkele dagen later werd een ander doodgeboren kalf positief bevonden. De analyses bevestigden dat bijna 10% van de runderen op het bedrijf seropositief waren. Al de runderen op het bedrijf moeten geslacht worden.
Het Agentschap wenst de goede samenwerking met de veehouder en de betrokken dierenartsen te benadrukken.
Een epidemiologische enquete is bezig. Ongeveer 200 contactbedrijven werden reeds geïdentificeerd (directe of indirecte contacten). Deze bedrijven werden onmiddellijk geblokkeerd en het bevel tot een eerste bilan werd gegeven.
Het gaat enerzijds om veebeslagen in de buurt van het bedrijf (haard) of van de weiden, om veebeslagen van dieren die in de haard werden binnengebracht of om veebeslagen die dieren van de haard hebben ontvangen en anderzijds gaat het om bedrijven die indirect contact met de haard hebben gehad via veehandelaars, prijskampen of dierenartsen.
Deze bedrijven hebben verleden week een schrijven gekregen met de betekening van het opschorten van hun sanitair statuut en met de te treffen maatregelen.
Meestal worden de runderen van deze contactbedrijven geblokkeerd. De weidegang is verboden en 2 serologische bilans moeten worden uitgevoerd met een interval van 6-8 weken.
De weidegang van niet-drachtige dieren kan worden toegelaten in functie van het risiconiveau van elk bedrijf, van de resultaten van de serologische analyses van de eerste bilan ( die moet uitgevoerd worden binnen de 15 of 21 dagen naargelang het risiconiveau) en van de epidemiologische enquêtes. De verantwoordelijke moet zich ertoe verbinden bloedafnames voor de tweede bilan binnen de vooropgestelde termijn te laten uitvoeren.
Is de tweede bilan negatief dan worden de maatregelen volledig opgeheven.
Al de bloedstalen van runderen die momenteel toekomen bij DGZ / ARSIA (aankopen,…) zullen tijdelijk ook geanalyseerd worden op brucellose. Een analyse van tankmelk van alle melkveehouderijen over het hele land is ook geprogrammeerd.
Een tweede rund, afkomstig van de eerste haard, geïdentificeerd door de « tracing on » van de epidemiologische enquete werd zopas positief bevestigd in een bedrijf in de provincie Oost-Vlaanderen.
Deze situatie benadrukt nogmaals het cruciale belang van het respecteren van de wetgeving in verband met abortussen door het melden van elke abortus aan de regionale diergezondheidsorganisaties (DGZ en ARSIA) in het kader van het abortusprotocol gefinancierd door het FAVV.
Het is ook van des te meer belang zeer nauwgezet de hygiënemaatregelen te respecteren bij uw bezoeken aan bedrijven in het bijzonder het ontsmetten van laarzen en materiaal en in de mate van het mogelijke bedrijfskledij te dragen of kledij voor eenmalig gebruik.
Omdat bij drachtige dieren de Brucella-kiemen zich vooral in massale hoeveelheden nestelen in de placenta, de vruchtvliezen en de fœtus, is het ten stelligste aangewezen voorzorgsmaatregelen te treffen bij verloskundige ingrepen ( het kalven, keizersnede, drachtdiagnose,...).
Voor meer informatie ivm brucellose :
http://www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/brucellose/
|
|
|
|