Klik hier als de mail niet leesbaar is Versie FR
1ste AUGUSTUS 2012         


   
EINDE BRUCELLOSE-EPISODE

Ten gevolge van de gunstige analyseresultaten werden de beschermende maatregelen opgeheven in alle landbouwbedrijven die in contact zijn gekomen met een brucellose-uitbraak.

De eerste brucellose-uitbraak werd begin maart 2012 vastgesteld na aangifte van een abortus in een bedrijf in de provincie Namen. De aangifte gebeurde in navolging van de wetgeving en conform het "abortusprotocol" dat door het Voedselagentschap wordt gefinancierd.

Om het risico van verspreiding van de ziekte naar andere veehouderijen te beperken werden alle runderen, in totaal 1271 dieren, van de 6 haarden (5 Brucella abortus en 1 Brucella suis) geslacht. Omdat het FAVV en Minister Laruelle maar al te goed beseffen welke economische gevolgen en menselijke problemen verbonden zijn aan het slachten van beslagen voor de betrokken veehouders en het is toch vooral aan hen dat moet gedacht worden,hebben zij gezorgd voor een snelle schadeloosstelling van de veehouders door het Fonds voor de dierengezondheid.

De epidemiologische enquêtes gaven aan dat 538 bedrijven contact hadden gehad met een van de uitbraken. Deze bedrijven werden onder toezicht geplaatst en er moesten stalonderzoeken (bloedonderzoeken) worden uitgevoerd. Alle stalonderzoeken werden uitgevoerd en hadden gunstige resultaten. Dank zij die maatregelen, die nu in al deze bedrijven worden opgeheven, kon worden vermeden dat de ziekte zich over ons grondgebied verspreidde en dat België de status "brucellosevrij" kon behouden.

Het Voedselagentschap wenst de goede samenwerking met de veehouders, de dierenartsen, de landbouwsyndicaten, de regionale verenigingen voor diergezondheid (DGZ en ARSIA) en het nationaal referentielaboratorium (CODA-CERVA) te benadrukken. De bewaking voor deze ziekte werd tijdelijk versterkt door tot het einde van 2012 het testen van runderen van meer dan 18 maand oud bij aankoop en vóór deelneming aan een prijskamp en het screenen van melkveebedrijven verplicht te maken.

De enquête naar de oorsprong van deze uitbraak in samenwerking met een expert van de "Faculté de médecine vétérinaire" van de Luikse universiteit is nog lopende.

Begin oktober zal een algemene debriefing plaatsvinden om belangrijke lessen uit dit incident te kunnen trekken en om in de toekomst nuttige maatregelen te kunnen nemen.


 

Copyright © 2012 FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden. Uitschrijven