Klik hier als de mail niet leesbaar is Versie FR
29 MEI 2013         


   
BELGIË KRIJGT HET STATUUT OFFICIEEL VRIJ VAN PAARDENPEST

Op 28 mei 2013 heeft de Werelddierengezondheidsorganisatie  aan België officieel het historisch statuut “vrij van paardenpest” toegekend. Dit statuut werd verkregen dank zij samenwerking tussen het FAVV en de paardensector. Voor België vormt dit statuut een belangrijke troef: het vergemakkelijkt de handel in paarden naar derde landen en de deelname van Belgische paarden aan internationale wedstrijden die buiten Europa georganiseerd worden.

Paardenpest is een virale ziekte die alle paardachtigen en kruisingen ervan kan infecteren. Honden, wilde roofdieren, kamelen en olifanten kunnen eveneens besmet worden.  Het gaat niet om een zoönose, de mens wordt niet besmet, tenzij dit per ongeluk gebeurt (labopersoneel).

Het virus is endemisch in tropisch en subtropisch Afrika ten zuiden van de Sahara, van Senegal tot Ethiopië en Erithrea en in het zuiden tot Zuid-Afrika. Er werden in 1987 en tot 1990 uitbraken vastgesteld in Spanje en in 1989 in Portugal. De oorsprong van de ziekte lag bij de invoer in Spanje van besmette zebra’s vanuit Namibië.  De ziekte werd in 1990 uitgeroeid als gevolg van een streng beleid waarbij besmette dieren werden uitgeschakeld, de verplaatsingen werden beperkt en dieren werden gevaccineerd.

Het sterftecijfer kan zeer hoog zijn, tot 95 % al naargelang de vorm van de ziekte. De dieren met de minst ernstige vorm van de ziekte genezen grotendeels, wat over het algemeen het geval is bij zebra's en Afrikaanse ezels.

Het virus wordt overgedragen via culicoïden, zoals het bluetongue virus. Het is niet uitgesloten dat de soorten culicoïden die in België aanwezig zijn, de ziekte kunnen overdragen als ze op ons grondgebied wordt binnengebracht.

De wetgeving bepaalt strikte maatregelen ter bestrijding van paardenpest :

  • Elke verdenking of vaststelling van paardenpest moet onmiddellijk aan het FAVV worden gemeld.
  • In geval van verdenking, moeten de paarden van het bedrijf worden afgezonderd tot de besmetting verdwenen is. De aan- en afvoer van paarden van het bedrijf is verboden.
  • Indien de besmetting bevestigd wordt, moeten alle paarden die aangetast zijn of  klinische symptomen vertonen worden geëuthanaseerd en vernietigd. Er worden regelmatig analyses uitgevoerd op de overige paarden. Een beschermingsgebied wordt afgebakend rond de haard waarbinnen alle paardenhouderijen worden opgelijst en gecontroleerd en waarbinnen verplaatsingen van paarden verboden zijn.
  • Iedere therapeutische of preventieve behandeling van paardenpest is verboden.
  •  De maatregelen worden enkel opgeheven ten vroegste 30 dagen na opruiming en vernietiging van het laatste paard dat aangetast is met paardenpest of hiervan verdacht wordt en voor zover er bij de paarden van het bedrijf twee ELISA-tests werden uitgevoerd met negatief resultaat en dit met een tussentijd van twintig tot eenendertig dagen.
U vindt meer informatie over de ziekte op de website van het FAVV:
www.favv.be > Beroepssectoren > Dierlijke productie > Dieren > Diergezondheid > Dierenziekten > Paardenpest
 
 

Copyright © 2013 FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden. Uitschrijven