Klik hier als de mail niet leesbaar is Versie FR
2 AUGUSTUS 2013         


    4 NIEUWE GEVALLEN VAN Q-KOORTS BIJ GEITEN IN 2013

Q-koorts is sinds enkele jaren opgenomen in het pakket dierziekten waarvoor het FAVV een bewaking organiseert.

Zo voert het FAVV sinds eind 2009 op beslagen met melkschapen en melkgeiten een monitoring van tankmelk uit. De bedoeling is om hun status betreffende Q-koorts te kennen. Daarnaast organiseert het Agentschap bij kleine herkauwers een abortusprotocol waarbij een systematisch onderzoek gebeurt naar de aanwezigheid van Coxiella Burnetii op alle naar het laboratorium ingezonden abortusmateriaal.

Aanvankelijk werden bij een niet conform PCR resultaat van tankmelk of abortusmateriaal enkel bioveiligheids- en hygiënemaatregelen opgelegd. In 2011, aansluitend op de publicatie van het Ministerieel besluit van 11 mei 2011 houdende maatregelen ter bestrijding van Coxiella burnetii bij schapen en geiten, werd evenwel gestart met de verplichte vaccinatie van geiten op bedrijven waar Coxiella burnetii werd teruggevonden.

Deze verplichte vaccinatie bestaat uit het vaccineren van alle geiten ouder dan drie maand. De primovaccinatie (2 injecties met een interval van 3 weken) moet steeds gevolgd worden door minstens 2 herhalingsvaccinaties met telkens een interval van 9 à 12 maanden, zelfs indien de PCR op tankmelk op dat moment terug conform is. Het FAVV stelt hiervoor gratis vaccin (Coxevac ®) ter beschikking. Door de vaccinatie vermindert de kiemuitscheiding sterk en is er een sterke vermindering van het risico  voor personen die direct of indirect in contact komen met besmette dieren of hun producten.

De eerste jaren werd de kiem enkel teruggevonden in de melk van 11 geitenbedrijven. Op de meeste bedrijven werd na herhaalde vaccinatie de kiem niet meer gedetecteerd.

In 2013 werden tot nu toe vier nieuwe gevallen ontdekt: twee op basis van het tankmelkonderzoek en twee andere na abortusonderzoek. Ook op deze bedrijven werden ondertussen alle geiten gevaccineerd.

Het feit dat er nu ook bedrijven positief zijn na abortusonderzoek toont nogmaals het cruciale belang aan van het respecteren van de wetgeving in verband met abortussen. Bij elke abortus moeten de nageboorte, de foeti of doodgeboren lammeren en een bloedstaal van het moederdier overgemaakt worden aan de regionale diergezondheidsorganisaties (DGZ en ARSIA) voor onderzoek op Q-koorts. Het onderzoek op Q-koorts wordt in dit geval steeds gefinancierd door het FAVV in het kader van het abortusprotocol.

 

 

Copyright © 2013 FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden. Uitschrijven