Klik hier als de mail niet leesbaar is



   
09/10/2019 Franse versie


MEDEDELING VAN DE FOD VOLKSGEZONDHEID EN HET FAVV OVER DE GEZONDHEIDSVOORSCHRIFTEN VOOR JONGE HONDEN DIE BESTEMD ZIJN OM BELGIË TE VERLATEN

De FOD et het FAVV willen de dierenartsen graag herinneren aan de regels die van toepassing zijn op het verkeer van pups.

Deze herinnering volgt op een kennisgeving van de Franse veterinaire overheid over illegale praktijken van bepaalde in België verblijvende fokkers, met de medeplichtigheid van Belgische dierenartsen, en die erop gericht zijn om huisdieren meermaals de grens over te laten gaan zonder dat zij tegen hondsdolheid zijn ingeënt.

De regels zien er als volgt uit:

  • Elke in België geboren pup moet geïdentificeerd en geregistreerd worden vóór de leeftijd van 8 weken en zeker voor hij verhandeld wordt. Het Belgische paspoort, dat aan de koper wordt overhandigd, moet het adres van de fokker vermelden in rubriek I "contactgegevens van de eigenaar". Het paspoort moet ook voorzien zijn van een zelfklevend etiket dat wordt aangebracht in rubriek XII "Varia" van het paspoort (blz. 37/39);
  • Een pup jonger dan 3 maanden (15 weken in de praktijk) kan België niet verlaten zonder gevaccineerd te zijn tegen hondsdolheid, behalve indien het land van bestemming hiermee heeft ingestemd en de pup erheen gaat met het vliegtuig. Om geldig te zijn, kan de vaccinatie pas uitgevoerd worden vanaf 12 weken + een termijn van 21 dagen. Deze informatie moet verplicht worden meegedeeld aan elke eigenaar die zijn huisdier buiten België wenst mee te nemen.
    In Frankrijk worden honden die in strijd met de Europese wetgeving inzake het verkeer/de export van gezelschapsdieren worden aangetroffen, onder gezondheidstoezicht geplaatst. Dit  is een beperking voor de koper, die vaak te goeder trouw is, die in België onjuiste informatie heeft ontvangen.
  • Enkel Belgische paspoorten kunnen op Belgisch grondgebied worden afgegeven. Deze regel is vooral belangrijk voor grensdierenartsen;
  • Elke dierenarts die het illegale binnenbrengen van honden opmerkt, moet zich houden aan de omzendbrief van het FAVV "Informatie gevraagd aan de erkende dierenartsen bij vaststelling van het illegaal binnenbrengen van honden, katten of fretten" (http://www.favv.be/professionelen/dierlijkeproductie/dieren/omzendbrieven/).

De niet-naleving van deze regels vormt een inbreuk op het koninklijk besluit van 20 november 2009 betreffende de erkenning van dierenartsen en kan aanleiding geven tot sancties.

U kan de geldende wetgeving via de volgende links terugvinden:

 

Copyright © 2018 FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.