28/09/2020 Klik hier als de mail niet leesbaar is Version française
NEWSLETTER voor de dierenartsen
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen - FAVV
 


28 SEPTEMBER 2020
WERELDDAG TEGEN HONDSDOLHEID 2020
SENSIBILISEREN OM TE ELIMINEREN

Ter gelegenheid van de Werelddag tegen Hondsdolheid nodigt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dierenartsen uit om zich aan te sluiten bij de wereldwijde beweging ter bevordering van de sensibilisering rond hondsdolheid en de preventie van deze ziekte.

Elk jaar, op 28 september, verenigt de internationale gemeenschap zich om de strijd tegen hondsdolheid te bevorderen. Het doel? De overlijdens ten gevolge van hondsdolheid elimineren tegen 2030. We hebben nog 10 jaar om hierin te slagen!

Hoewel de ziekte in België is uitgeroeid en vaccinatie niet langer verplicht is, maakt hondsdolheid overal ter wereld nog dodelijke slachtoffers. Als dierenarts kan jij een belangrijke rol spelen!

HOE?


  • Geef informatie over hondsdolheid en stel vaccinatie voor aan eigenaars van huisdieren die vroeg of laat België zullen verlaten met hun hond, kat of fret: hetzij voor een weekend in Zeeland, een week in Frankrijk of aan de andere kant van de wereld!

  • Sensibiliseer (toekomstige) eigenaars van huisdieren rond de risico’s die gepaard gaan met het meebrengen van een huisdier in hun bagage en informeer hen over de wettelijke verplichtingen (paspoort, gezondheidscertificaat, vaccinatie,...).

  • Deel de animatievideo van het FAVV via je Facebookpagina, je website of toon deze in je praktijk/wachtruimte!
    Deze animatievideo herinnert eigenaars van huisdieren aan de verplichtingen die ze moeten naleven en de risico’s van hondsdolheid die verbonden zijn aan reizen met een huisdier of de aankoop van een huisdier via het internet : https://www.youtube.com/embed/1R2U9YY6KBA

  • Sluit je aan bij de wereldwijde beweging!
    In het kader van de Werelddag tegen Hondsdolheid, biedt de Werelddierengezondheidsorganisatie (OIE) didactisch en informatief materiaal aan dat je kunt gebruiken:
    • Hashtag #rabiesendshere om je volgers via sociale media aan te moedigen om zich ook aan te sluiten bij deze beweging.
    • Een poster om af te drukken (PDF) en ‘op te hangen in je praktijk/wachtruimte.
    • Een symbolisch vaccinatiecertificaat om af te drukken (PDF) met de slogan “Rabies ends here with me” om uit te delen aan hondeneigenaars die hun dier hebben laten vaccineren.

Hondsdolheid in cijfers
  • Hondsdolheid is één van de meest dodelijke zoönoses: jaarlijks sterven er wereldwijd ongeveer 59.000 mensen ten gevolge van de ziekte. Het gaat voornamelijk om kinderen in ontwikkelingsgebieden.
  • Om de 9 minuten overlijdt er ergens ter wereld iemand aan hondsdolheid.
  • Meer dan 95 % van de gevallen bij de mens zijn het gevolg van een beet van een besmette hond.
  • Bijna 100% van de gevallen van hondsdolheid bij de mens kunnen worden voorkomen.

Hondsdolheid kan worden vermeden!
Vaccinatie van honden tegen hondsdolheid wordt nu erkend als het enige middel dat toelaat om de cyclus van overdracht van dier op mens werkelijk te doorbreken: door minstens 70% van de honden in de risicogebieden te vaccineren, kunnen we gevallen van hondsdolheid bij mensen bijna volledig elimineren.

De OIE verbindt zich ertoe om hondsdolheid uit te roeien tegen 2030
De OIE heeft meer dan 22,2 miljoen dosissen rabiësvaccins uitgedeeld, voornamelijk in Afrikaanse en Aziatische landen (augustus 2019). De Werelddierengezondheidsorganisatie draagt op die manier bij tot de doelstelling van “Nul gevallen van hondsdolheid bij de mens tegen 2030”. Deze doelstelling werd vastgelegd in het Globaal Strategisch Plan van de Tripartite Alliance (OIE, WHO, FAO) en de GARC (Global Alliance for Rabies Control).

Het is aan ons om actie te ondernemen! Als dierenarts, overheid of burger, moeten wij allemaal samen deel uitmaken van de beweging #rabiesendshere!

Wat gebeurt er na de Brexit?

Na de Brexit, en vooral indien er sprake is van een Brexit zonder akkoord, zal het misschien niet meer zo gemakkelijk zijn om met je huisdier te reizen naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk. Reizigers zullen zich moeten houden aan de respectievelijke gezondheidsregels die voorzien zijn wanneer dieren de Europese Unie binnenkomen. De douane en het FAVV zullen invoercontroles uitvoeren op deze huisdieren.

Op 31 december 2020 eindigt de overgangsperiode die werd voorzien in de Brexit-overeenkomsten. Huisdiereigenaren doen er daarom goed aan om zich ruim van tevoren te informeren over de voorwaarden die verplicht zijn om zonder zorgen met hun huisdier naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk te reizen (http://www.favv.be/brexit/nl/dier/)



  Facebook Twitter LinkedIn www.favv.be