28/09/2021 Klik hier als de mail niet leesbaar is Version française
NEWSLETTER voor de dierenartsen
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen - FAVV

Dinsdag 28 september 2021 –  Werelddag tegen Hondsdolheid: Recent geval van hondsdolheid in Duitsland onderstreept nogmaals het gevaar van de illegale import van honden en katten.


Op de Werelddag tegen Hondsdolheid herinnert het FAVV dierenliefhebbers eraan dat hondsdolheid elk jaar nog steeds tienduizenden mensen en nog veel meer dieren doodt. In Duitsland stierf in september een besmette puppy die zonder de nodige garanties en controles uit Turkije was binnengebracht aan het virus. De mensen waarmee het dier in contact kwam kregen een noodvaccinatie. Voorlopig is er gelukkig geen slachtoffer te betreuren.

Hondsdolheid is één van de dodelijkste virussen ter wereld en daarom mag er geen enkel risico worden genomen nemen met dieren die afkomstig zijn uit besmet gebied. Ondanks dat hondsdolheid volledig vermeden kan worden, sterven er elk jaar nog steeds tienduizenden mensen aan de ziekte, vooral in Afrika en Azië. In de meeste gevallen raken slachtoffers besmet door hondenbeten. 40% van deze slachtoffers zijn kinderen jonger dan 15 jaar.

Voor de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) is de massale vaccinatie van honden in risicogebieden de meest kosteneffectieve en doeltreffende oplossing om de cyclus van overdracht van het virus van hond op mens te doorbreken. Het doel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dat tegen 2030 geen enkele mens meer sterft door hondsdolheid.

Dankzij grote inspanningen is België sinds 2001 vrij van hondsdolheid. Sinds 2016 is de vaccinatie tegen hondsdolheid geen standaard verplichting meer in ons land, behalve voor wie zijn hond of kat meeneemt naar het buitenland. Omgekeerd moet ook iedereen die een hond of kat meebrengt naar België het dier eerst laten vaccineren. Het is zeer belangrijk om deze verplichting na te leven; hondsdolheid doodt immers zowel mensen als dieren.

Hondsdolheid, een sluimerende ziekte

Het kan 6 maanden duren vooraleer een besmet dier de eerste symptomen vertoont. Twee weken voordat deze symptomen verschijnen, kan het dier al wel andere dieren of mensen besmetten. Bovendien bestaat er geen enkele test waarmee hondsdolheid kan worden opgespoord bij levende dieren.

Daarom:

  • vermijd contact met huisdieren en wilde dieren in landen waar hondsdolheid nog voorkomt
  • breng dieren uit een ander Europees land enkel mee als ze correct gevaccineerd en geïdentificeerd zijn en als je hun achtergrond kent
  • breng geen dieren mee van buiten de EU, tenzij ze voldoen aan alle voorwaarden voor invoer
  • denk eraan dat het tot 6 maanden kan duren vooraleer hondsdolheid bij een besmet dier zichtbaar wordt. Al die tijd kan het dier er gezond uitzien, maar eigenlijk gaat het om een “virale tijdbom” dat toch andere dieren en mensen besmetten!

 Wat zijn de voorwaarden om met een huisdier te mogen reizen?

Het FAVV mag dan wel bekend staan om zijn controles doorheen de voedselketen, het Agentschap is eveneens verantwoordelijk voor de preventie en bestrijding van bepaalde gereglementeerde dierziekten, ook hondsdolheid. Samen met de douane waakt het FAVV over de naleving van de gezondheidsregels voor het binnenbrengen van dieren in België. Daarnaast werken dierenartsen en het FAVV samen om gevallen van risicovolle invoer van huisdieren op te sporen (aankopen via internet, terugkeer van vakantie met een puppy of kitten, …).

Om met een huisdier (hond, kat, fret) te mogen reizen binnen Europa, moet het dier:

  • geïdentificeerd kunnen worden via een microchip
  • over een Europees paspoort beschikken
  • gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid, wat pas is toegestaan vanaf de leeftijd van 12 weken.

Om te reizen met uw huisdier (hond, kat, fret) buiten de Europese Unie, moet het dier:

  • geïdentificeerd zijn met een microchip
  • in het bezit zijn van de nodige gezondheidsdocumenten (in functie van het land van herkomst)
  • gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid
  • al naargelang het land van oorsprong met een bloedtest getest zijn om de aanwezigheid van antistoffen te bevestigen en een wachttijd van 30 dagen (in functie van het land van herkomst) hebben nageleefd.

Indien je huisdier niet correct werd gevaccineerd, kan worden geweigerd om het (terug) binnen te brengen in ons land. Als het risico voor de volksgezondheid te groot is, kan bij een vermoeden van besmetting met hondsdolheid beslist worden om het dier te laten inslapen. Toch zoekt het FAVV voor ingevoerde dieren, die niet helemaal in orde zijn met de vereisten, zoveel als mogelijk een oplossing. In 2019 is zo in meer dan 95% van de niet-correct ingevoerde katten en honden een gunstige uitkomst gevonden.

Meer informatie over hondsdolheid:
http://www.afsca.be/dierengezondheid/rabies/

  Facebook Twitter LinkedIn www.favv.be