Nieuwe regels voor de identificatie en de registratie van runderen
Vanaf deze week zijn een aantal nieuwe regels van toepassing geworden bij de identificatie en de registratie van runderen en werd het oude vertrouwde paspoort afgeschaft.
Deze newsletter geeft nog eens de belangrijkste wijzigingen mee. Voor alle info kan u terecht bij de erkende verenigingen ARSIA en DGZ: www.arsia.be & www.dgz.be .
Eerdere info vind je ook nog terug in deze nieuwsbrief.
Een verplaatsingsdocument in plaats van een paspoort
Voortaan ontvangen veehouders geen paspoorten meer voor runderen die zij aankopen of die bij hen geboren worden. Voortaan ontvangen zij hiervoor een verplaatsingsdocument.
Bij het vertrek van een rund kan dit verplaatsingsdocument op dezelfde wijze gebruikt worden als het vroegere paspoort. Bij het vertrek worden ingevuld: de vertrekdatum en de overnemer. De veehouder tekent het document en geeft het vervolgens mee aan de vervoerder. Onderaan het document hebben de verenigingen een vertrekluik toegevoegd waarmee de veehouder een vertrek kan melden.
Het gebruik van het verplaatsingsdocument is enkel verplicht op het moment van het vertrek van een rund bij de veehouder, indien de veehouder de werkwijze “op papier” verkiest.
Dit verplaatsingsdocument moet niet verplicht worden bijgehouden per rund, ook niet door veehouders die enkel op papier werken. Bij een controle bij de veehouder wordt er niet naar gevraagd.
Op elk moment kan de veehouder voor elk rund een nieuw verplaatsingsdocument aanvragen bij ARSIA/DGZ. Dit document kan dan naar keuze per post afgeleverd worden of toegezonden worden via email. De veehouder kan het document afprinten wanneer hij het nodig heeft. Hij kan het document ook opslaan.
OPGELET: elke nieuwe aanvraag van een verplaatsingsdocument heeft een kostprijs bij ARSIA/DGZ.
Je kan er als veehouder ook voor kiezen om digitaal te werken. Veehouders die de overstap willen maken naar digitaal werken, nemen hiervoor contact op met ARSIA/DGZ die de veehouders in deze digitale evolutie begeleiden. Je kan dan werken zonder verplaatsingsdocument.
Bijgevolg mogen runderen voortaan binnen België verplaatst worden zonder verplaatsingsdocument.
Dit kan echter enkel op voorwaarde dat (1) de veehouder het vertrek van het rund digitaal registreert in SANITEL via Cerise of Veeportaal vooraleer het rund wordt geladen, (2) dat dit bij voorkeur overlegd wordt met de overnemer en (3) dat voor slachtrunderen de VKI-informatie voor het slachthuis beschikbaar is.
Bij EXPORT: een identificatiedocument in plaats van een paspoort
Bij de verplaatsing naar het buitenland, is een individueel document per rund nog steeds verplicht.
Meer daarover vind je in deze nieuwsbrief.
IBR- en BVD-statuut
Het verplaatsingsdocument vermeldt voortaan ook het IBR- en BVD-statuut.
OPGELET: het vermelde IBR-statuut is datgene dat gekend is op de datum dat het document wordt opgemaakt. Die datum van opmaak van het document staat bovenaan het document vermeld (datum selectie gegevens).
Gelieve bij elke verhandeling na te gaan of dit IBR-statuut nog correct is en informeer de overnemer correct.
Leeftijd van nieuw geboren kalveren
Kalveren mogen het geboortebedrijf pas verlaten na een termijn van 10 dagen te rekenen vanaf de dag na van de geboortemelding.
Bijgevolg ontvangt een veehouder het verplaatsingsdocument pas nadat de geboortemelding van een kalf is geregistreerd in SANITEL en er 10 dagen verstreken zijn na die melding.
Een veehouder kan die geboortemelding zelf elektronisch doen in Cerise/Veeportaal, maar pas vanaf dag 11 (10 dagen na de geboortemelding) komt het kalf “vrij” en ontvangt de veehouder het verplaatsingsdocument via email of wordt het hem toegezonden via de post. Vanaf dan kan de handel starten, hetzij met het ontvangen papieren verplaatsingsdocument of digitaal.
EXPORT van “voor de slacht bestemde runderen” – CORRECTIE
De certificatie van “voor de slacht bestemde runderen” op een erkend verzamelcentrum of op een handelaarsstal mag ook nog gebeuren met het “oude” paspoort.
De runderen dienen op het verzamelcentrum of in de handelaarsstal wel effectief geregistreerd te zijn in SANITEL (register IN).
Meer daarover vind je in de aangepaste INFO-fiche 2.
OPGELET: voor éénzelfde lot te certificeren runderen (slacht of niet-slacht) moet éénzelfde type document voorgelegd worden.
OPGELET: elke nieuwe aanvraag van een identificatiedocument heeft een kostprijs bij ARSIA/DGZ.
Bij certificatie op een verzamelcentrum of in een handelaarsstal met het nieuwe identificatiedocument, moet het verzamelcentrum of de handelaarsstal vermeld staan in de historiek van het rund en mag het identificatiedocument maximaal 10 dagen oud zijn. De datum van opmaak staat bovenaan het identificatiedocument vermeld (datum selectie gegevens). |