Risico-analyse betreffende bioveiligheid op pluimveebedrijven 2023
Een goede bioveiligheid is voor pluimveebedrijven essentieel om zich te beschermen tegen de insleep van verscheidene pluimveeziekten. Momenteel heerst er wereldwijd een continue dreiging van aviaire influenza. Insleep van aviaire influenza heeft aanzienlijke sanitaire en economische gevolgen. Ook in de strijd tegen antibioticaresistentie speelt bioveiligheid een cruciale rol.
De beste manier om de bioveiligheid op een pluimveebedrijf te evalueren en te verbeteren, begint met een grondige analyse van de risico’s. Daarom is de verantwoordelijke van elk commercieel pluimveebedrijf (ongeacht het aantal dieren) sinds 2008 verplicht om jaarlijks zijn bedrijfsdierenarts te ontbieden om een risico-evaluatie uit te voeren om zo de bioveiligheid op het bedrijf te evalueren*. Tot en met 2022 werd deze papieren risico-evaluatie opgesteld door het FAVV en moest de afgeronde evaluatie doorgestuurd worden naar de LCE’s van het FAVV.
Om ervoor te zorgen dat de bedrijfsdierenarts de risico-evaluatie op een gebruiksvriendelijke, praktische en efficiënte manier kan uitvoeren, wordt deze risico-evaluatie vanaf 1 december 2023 op het Farmfit-platform van de erkende verenigingen DGZ en ARSIA ter beschikking gesteld. Na het invullen van deze evaluatie, kan er ook een actieplan opgesteld worden. Door deze actiepunten op te volgen, wordt de bioveiligheid van het bedrijf naar een hoger niveau getild. Het Farmfit platform is zowel op de computer, tablet als smartphone beschikbaar. DGZ en ARSIA zullen op 30 november een webinar organiseren (FR & NL) om het gebruik van deze applicatie voor de dierenartsen toe te lichten. Meer informatie zal binnenkort beschikbaar zijn op de website van Farmfit.
De risico-evaluatie moet worden ingevuld op beslagniveau. Er bestaan 3 soorten risico-evaluaties:
- Leg- en vermeerderingsbedrijven (consumptie- of broedeieren) met meer dan 200 stuks pluimvee vullen de risico-evaluatie voor legkippen in. Dit is een Biocheck Van de UGent
- Braadkippenbedrijven, bedrijven met vleeskalkoenen, bedrijven voor opfok van legpluimvee en opfok van vermeerderingspluimvee met meer dan 200 stuks pluimvee vullen de risico-evaluatie voor vleeskippen in. Ook dit is een Biocheck van de UGent.
- De commerciële pluimveehouders met minder dan 200 stuks pluimvee vullen de beperkte vragenlijst omtrent wettelijke verplichtingen in.
Door de enquête in te vullen in FarmFit, worden de nodige gegevens automatisch aan het FAVV bezorgd. FarmFit zorgt er bovendien voor dat de bedrijfsdierenarts samen met de pluimveehouder achteraf gemakkelijk de gegevens en actiepunten kan raadplegen en opvolgen. De jaarlijkse bioveiligheidsenquête voor 2023 moet uitgevoerd worden tussen 1 december 2023 en 31 januari 2024. De evaluatie moet jaarlijks herhaald worden.
Meer informatie is terug te vinden op onze website. Meer informatie en instructies over het gebruik van de applicatie zullen op korte termijn op de website van Farmfit verschijnen.
Directie “Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten”
DG Controlebeleid – FAVV
*Deze wettelijke verplichting is opgenomen in het koninklijk besluit van 5 mei 2008 betreffende de bestrijding van aviaire influenza, artikel 3/3 |