Stopzetting van de verplichte inzending van monsters voor onderzoek op Afrikaanse Varkenspest
In september 2018 werd Afrikaanse varkenspest (AVP) bevestigd bij everzwijnen in de provincie Luxemburg. Er werden maatregelen genomen op verschillende niveaus om de insleep en verspreiding van AVP in de varkensbedrijven met alle middelen te voorkomen. De genomen maatregelen bleken effectief, want België werd eind 2020 terug officieel vrij van AVP verklaard.
Eén van de maatregelen die werd genomen was het verbod op een medische behandeling bij een groep zieke varkens zonder eerst een erkende dierenarts te ontbieden voor het stellen van een diagnose en het nemen van monsters voor onderzoek op AVP. Deze maatregel is, ondanks het uitroeien van AVP, tot nu toe van kracht gebleven. Op 15 december 2023 werd er echter een wijziging van het ministerieel besluit van 15 januari 2021 houdende maatregelen ter preventie van Afrikaanse varkenspest gepubliceerd. Door deze wijziging zal het vanaf 25 december 2023 niet meer verplicht zijn om monsters in te zenden voor onderzoek op AVP vóór elke behandeling van een groep zieke varkens. De financiering van de analyses van deze monsters door het FAVV wordt op 1 januari 2024 stopgezet. Vanaf dan worden enkel de analyses van verdenkingen gemeld door de dierenarts of het laboratorium aan de LCE’s nog ten laste genomen van het FAVV.
Ondanks dat België sinds eind 2020 officieel vrij is van AVP blijft het virus op wereldniveau van belang. Een heropflakkering van de ziekte in België blijft wel degelijk mogelijk. Het is dus belangrijk dat ons reactievermogen behouden blijft. Een goede bioveiligheid is nodig om onze varkensbedrijven te beschermen tegen de insleep van AVP en een tal van andere ziekten en ook in de strijd tegen antibioticaresistentie. Het FAVV wilt jullie er dan ook graag aan herinneren dat de bioveiligheidsaudit ieder jaar uitgevoerd moet worden.
Directie “Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten”
DG Controlebeleid – FAVV |