06/06/2024 Klik hier als de mail niet leesbaar is Version française
Wetenschappelijk Comité ingesteld bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen


EUROPESE BELEIDSMAKERS EN WETENSCHAPPERS KOMEN SAMEN TIJDENS HET JAARLIJKSE SYMPOSIUM VAN HET WETENSCHAPPELIJK COMITÉ VAN HET FAVV

In het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie organiseerde het Wetenschappelijk Comité ingesteld bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) haar jaarlijkse symposium. Dit jaar kwamen maar liefst 2 twee thema’s aan bod.

Op woensdag 5 juni vond de eerste sessie van het symposium ‘Preventive veterinary medicine in a changing world: utopia or reality?’ plaats. Deze sessie met ongeveer 220 ingeschreven deelnemers bracht belangrijke nationale en internationale diergeneeskundige spelers samen, waaronder de chief veterinary officers (CVO’s) van een aantal EU lidstaten. Zij bezochten dit symposium tijdens hun informeel bezoek aan België om het EU beleid over dierengezondheid te bespreken.

Het hoofddoel van dit eerste deel was te focussen op een ambitieus en idealistisch perspectief van de diergeneeskunde in de toekomst en op de uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Een belangrijke focus lag op alternatieven voor het ruimen van dieren tijdens het beheer van uitbraken van dierenziekten. Twee belangrijke tools die daarbij aan bod kwamen waren bioveiligheid en vaccinatie (vooral met betrekking tot Afrikaanse varkenspest en aviaire influenza). Verder kwamen recente evoluties en ontwikkelingen in de monitoring van dierenziekten aan bod, zoals niet-specifieke diagnosemethoden, intelligent gebruik van data en risicoprofilering.

Daarnaast vond er tijdens de namiddag een tweede sessie van het symposium plaats met als titel ‘Boosting food safety through innovation’. Onder de ongeveer 200 ingeschreven deelnemers bevonden zich verschillende experten en directeurs van andere EU voedselagentschappen (‘Heads of Agencies’) die deelnamen in het kader van hun bezoek aan België tijdens de ‘Food Safety Week’. Het hoofdthema was hier innovatie in voedselveiligheid, zoals niet-gerichte diagnosemethoden, artificiële intelligentie, machine learning en data-integratie. Verder kwam ook het thema 'voedselveiligheidscultuur' aan bod. Deze voedselveiligheidscultuur omvat de collectieve houding en verantwoordelijkheid van alle medewerkers van voedingsbedrijven en heeft een primordiale rol in het creëren en behouden van een veilige voedselomgeving.

Beide sessies toonden nogmaals de toegevoegde waarde aan van een op wetenschap gebaseerd beleid (wetenschappelijke ondersteuning van het Wetenschappelijk Comité aan het FAVV) op het vlak van voedselveiligheid en dierengezondheid. Bovendien werd de rol van België als voortrekker van Europese voedselveiligheid nogmaals in de verf gezet.

Meer informatie, waaronder het programma, de presentaties en de opname van het symposium, is te vinden op de website van het Wetenschappelijk Comité.



Over het Wetenschappelijk Comité ingesteld bij het FAVV:
Het Wetenschappelijk Comité is een adviesorgaan ingesteld bij het FAVV dat onafhankelijk wetenschappelijke adviezen verschaft met betrekking tot risicobeoordeling en risicobeheer in de voedselketen (voedsel- en voederveiligheid, dierengezondheid en fytosanitaire plantengezondheid). De adviezen zijn openbaar en worden gepubliceerd op de website van het Wetenschappelijk Comité.