31/07/2024 Klik hier als de mail niet leesbaar is Version française
COMMUNICATIE VOOR DE ERKENDE DIERENARTSEN DIE IN DE AQUACULTUUR ACTIEF ZIJN

In een communicatie uit het eerste semester van 2024, gericht aan de viskwekers, gaf het laboratorium van SCIENSANO, in samenspraak met de vertegenwoordigers van de Waalse aquacultuursector, een update over de opvolging van de analyses voor aangifteplichtige virale visziekten. Nadat de CER Groupe Aye het laboratoriumonderzoek naar visziekten stopzette, heeft SCIENSANO de diagnoseonderzoeken immers overgenomen.

In het kader van uw activiteit binnen de aquacultuur vragen we u deze informatienota (PDF) te bekijken.

Graag zouden we bijkomende informatie toevoegen.
  • In de informatienota:
    • Wat betreft punt 1 signaleren we dat de erkende dierenartsen, die vooraf geregistreerd waren in het vrijwillige bewakingsprogramma voor virale hemorragische septikemie (VHS) en infectieuze hematopoëtische necrose (IHN) van SCIENSANO, bemonsteringspakketten zullen ontvangen. Dat zal het geval zijn in twee situaties:
      • Bij hun registratie duiden viskwekers de naam van hun erkende dierenarts aan. Indien zij melden dat meerdere (bij SCIENSANO geregistreerde) viskwekerijen, onder toezicht van dezelfde erkende dierenarts, hun monsters tegelijkertijd zullen opsturen, zullen die bemonsteringspakketten naar de betrokken dierenarts worden gestuurd. 
      • Indien eenzelfde erkende dierenarts instaat voor meerdere viskwekerijen die aan het vrijwillige bewakingsprogramma deelnemen en hij de gezondheidsinspecties gegroepeerd wil uitvoeren, kan hij met SCIENSANO contact opnemen: als hij de naam van de viskwekers (reeds geregistreerd bij SCIENSANO) doorgeeft, stuurt het laboratorium de pakketten op.
    • Wat betreft punt 2:
      • in geval van verdenking zullen de extra pakketten enkel worden opgestuurd indien de viskweker of de dierenarts daar specifiek om verzoeken.
      • Belangrijk is dat de monsters op twee plaatsen kunnen worden afgeleverd: de FAVV-laboratoria in Gembloux en de ARSIA-laboratoria in Ciney. Om voor een gepaste opvolging te kunnen zorgen, wordt gevraagd aan de dozen met monsters die aan het laboratorium van Gembloux worden afgezet, een etiket (type dispatching) te bevestigen van 9x21 cm (± 1/3 van een A4) met de gegevens zoals op dit model:
        * Schrap onnodige vermeldingen
    • In punt 3 wordt gevraagd SCIENSANO minstens een week op voorhand op de hoogte te brengen van de verzending van de monsters. In geval van een verdenking van ziekten hoeft die termijn niet te worden aangehouden. Wel wordt gevraagd op het moment van de monsterneming SCIENSANO te waarschuwen. 
  • Het bemonsteringspakket bevat een isothermische doos, een koelelement en 3 bemonsteringsbuisjes met een bewaarmedium voor de monsters. De buisjes zijn een half tot één jaar houdbaar en zullen regelmatig moeten worden vernieuwd. Gelieve de isothermische doos en het koelelement zorgvuldig bij te houden.
  • Viskwekers die niet aan het vrijwillige bewakingsprogramma deelnemen, die niet bij SCIENSANO zijn geregistreerd, zullen geen bemonsteringspakketten ontvangen. SCIENSANO zal in een dergelijk geval niet op de hoogte zijn van wie de erkende dierenarts voor die inrichting is. Indien viskwekers waarvoor u de erkende dierenarts bent, contact met u opnemen voor een geval van verdenking van aangifteplichtige ziekten, gelieve SCIENSANO te verwittigen via NRLfish@sciensano.be. U zult dan zo snel als mogelijk bemonsteringspakketten voor de vermoede ziekte ontvangen.
  • Op middellange termijn zal de werkwijze zoals in de informatienota beschreven worden geherevalueerd. Ze kan dus nog worden aangepast.
  • Ter herinnering :
    • Zoals aangegeven in Bijlage VI, Deel II, Hoofdstuk 1, afdeling 5 punt 3 van de Verordening (EU) 2020/689 varieert het aantal te bemonsteren vissen in functie van de aan- of afwezigheid van klinische symptomen of post-mortemlaesies die wijzen op infectie met VHS of IHN.
    • Bij een vermoeden van infectie met VHS of IHN is het verplicht het FAVV daar via de LCE van de inrichting zo snel mogelijk van op de hoogte te brengen.