26/04/2025 Klik hier als de mail niet leesbaar is Version française

ZATERDAG 26 APRIL 2025 – INTERNATIONALE DAG VAN DE DIERENARTS.
SAMEN BESCHERMEN WE BELGIË TEGEN HONDSDOLHEID.

Vandaag, net als elke dag van het jaar, bundelen het FAVV en de dierenartsen vertegenwoordigd door de Verenigde Dierenartsen (VeDa), Union Professionnelle Vétérinaire (UVP) en de Orde der Dierenartsen hun krachten in hun gemeenschappelijk engagement: voorkomen dat hondsdolheid terugkeert naar België.


Ons land is sinds 2001 vrij van hondsdolheid
, een waardevolle status die we moeten behouden. Toch lopen we elk jaar tientallen keren het risico dat deze dodelijke ziekte terug wordt ingevoerd in ons land. 


Het FAVV en dierenartsen: samen waakzaam

Dierenartsen spelen een essentiële rol bij het opsporen van dieren die illegaal naar België worden gebracht. Deze dieren zijn vaak slecht of helemaal niet gevaccineerd tegen hondsdolheid.
In 2024 behandelde het FAVV 270 dossiers met in totaal 366 honden en katten die illegaal het land binnenkwamen. De meeste van deze gevallen werden gemeld door dierenartsen. Zij zijn vaak de eerste lijn om risicodieren op te merken.
"Deze cijfers tonen aan hoe belangrijk de samenwerking met dierenartsen is om de volksgezondheid te beschermen", zegt Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV.


Het FAVV controleert ook op het terrein

Het FAVV organiseert wegcontroles, waarbij transporten van levende dieren worden gecontroleerd. Daarnaast werkt het agentschap samen met de douanediensten op luchthavens. Zij controleren reizigers die België binnenkomen met honden of katten. In 2024 werden zo 96 dieren ontdekt die niet of niet goed gevaccineerd waren tegen hondsdolheid.


Hondsdolheid in Europa: verontrustende cijfers

In 2024 werden er in Europa 105 gevallen van hondsdolheid bij dieren gemeld, vooral in Polen (43) en Roemenië (26). Dichter bij huis, in Frankrijk, werd in januari 2024 een geval ontdekt in het departement Var. Een pup van vier maanden, illegaal meegebracht uit Marokko, bleek besmet. De hond stierf twee weken later aan hondsdolheid. De kat van het gezin en de hond van de buren werden geëuthanaseerd omdat ze in nauw contact waren geweest met de besmette hond. De hond had ook een dierenartsassistente gebeten. Alle personen die contact hadden met het dier hebben gelukkig nog tijdig het noodvaccin ontvangen.

Sinds 1 januari van dit jaar zijn er al 37 nieuwe gevallen van hondsdolheid vastgesteld in Europa. Daarbovenop zijn er nog 40 gevallen gemeld in Turkije, een populaire vakantiebestemming.


Hondsdolheid: een gevaarlijke en dodelijke ziekte

Hoewel hondsdolheid volledig te voorkomen is, blijft het één van de dodelijkste virussen ter wereld voor dieren én mensen. Elk jaar sterven er ongeveer 60.000 mensen aan, waarvan 40% kinderen jonger dan 15 jaar.
Je kunt besmet raken door een beet, een krab of zelfs een lik van een besmet dier. In 99% van de gevallen lopen mensen het virus op via een besmette hond.
Een besmet dier kan wel 6 maanden tot zelfs een jaar lang geen enkel symptoom vertonen, maar toch al andere dieren of mensen besmetten. Zodra de symptomen opduiken (zoals verhoogde speekselproductie, agressief gedrag, verlamming, koorts, hoofdpijn en verminderde eetlust), is er geen enkele behandeling meer mogelijk. De ziekte loopt dan altijd dodelijk af.


Bescherm je dier, je gezin en ons land

Een simpele vaccinatie kan levens redden. Als je dier niet goed gevaccineerd is, kan de toegang tot/terugkeer naar ons land worden geweigerd. Bij vermoeden van besmetting met hondsdolheid is er geen andere keuze dan het dier te laten inslapen. Voorkom dit risico door de gezondheidsregels goed op te volgen!


Meer informatie over hondsdolheid:



 

Contactpersonen:

FAVV
Hélène Bonte – Woordvoerster
helene.bonte@favv.be
0478/50.59.31


VeDa - Verenigde Dierenartsen
Pierre Grootveld – Voorzitter

UPV – Union Professionnelle Vétérinaire
Docteur Laurence De Meester – Voorzitter SAVAB binnen de UPV
veterinaire.demeester@gmail.com
02/731.86.37


Orde der Dierenartsen :

Dr Stéphanie Cambier – Voorzitter CROMVF
081/30 87 88 - ordre.veterinaires@gmail.com

Dr Théo Borgers - Voorzitter NGROD
09/225 58 18 – info@ordederdierenartsen.be