www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2022
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
HOME
FR NL



Voedseltoxi-infecties Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 08.06.2023

Voedseltoxi-infecties zijn een verzamelnaam voor infecties of intoxicaties die worden veroorzaakt door de consumptie van gecontamineerde voeding of water. Meestal zijn microbiologische contaminaties de oorzaak. We spreken van een collectieve voedseltoxi-infectie (CVTI) wanneer onder dezelfde omstandigheden twee of meer personen gelijkaardige symptomen vertonen waarbij er een (waarschijnlijk) oorzakelijk verband bestaat met eenzelfde voedselbron.

In 2022 werden er 830 CVTI’s gemeld: 4.247 personen waren betrokken, waarvan er 125 gehospitaliseerd werden. Er waren 2 overlijdens. Het verhoogde aantal meldingen is wellicht voor een deel te wijten aan het hernemen van de activiteiten van de horeca na de vele lockdowns wegens COVID-19. De verschillende incidenten in 2022, zoals de Salmonella besmetting bij Ferrero, hebben misschien ook consumenten bewuster gemaakt en hen aangezet tot het melden van ziekte.

De cijfers worden naar jaarlijkse gewoonte ook gerapporteerd aan EFSA (European Food Safety Authority).


Aantal gemelde CVTI’s



In 12 gevallen was er een sterke aanwijzing dat voeding aan de oorzaak lag van de uitbraak. De sterke aanwijzing is gebaseerd op analyse van resten van deze voeding en door het onderzoeken van de zieke personen.


Pathogeen Aantal CVTI's Aantal
zieken
Aantal
gehospitali-
seerd
Aantal overlijdens Sterke evidentie van relatie zieke met voeding Betrokken voeding bij sterke evidentie
Bacillus cereus 12 172 4 0 2 Gemengde voeding, varkensvlees en afgeleide producten
Staphylococcus coagulase + 2 37 2 0 1 Zuivel (ander dan kaas)
Campylobacter 4 28 4 0 1 Putwater
Clostridium perfringens 2 46 6 2 1 Gemengde voeding
STEC 5 15 10 0 0 -
Listeria monocytogenes 2 5 3 0 1 Plantaardige kaas
Virussen (o.a. Norovirus) 11 816 7 0 1 Gemengde voeding
Salmonella 9 206 39 0 4 Eieren en eiproducten, chocolade
Yersinia enterocolitica 1 17 1 0 0 -
Shigella 1 2 1 0 0 -
Co-infectie 1 33 0 0 1 Gemengde voeding
Parasieten 1 15 0 0 0 -
Histamine 7 44 1 0 0 -
Ongekend 772 2-811 47 0 0 -
Totaal 830 4.247 125 2 12 -
Bron: Sciensano


Plaats van voorkomen CVTI’s

* Andere (1,4%): kantine/bedrijfsrestaurant (0,4%), festival (0,4%), ziekenhuis (0,1%), andere (0,6%).


Het aantal CVTI’s wordt vermoedelijk onderschat. De reden hiervoor is dat het niet altijd mogelijk is om met zekerheid een verband te leggen tussen een CVTI en voedsel. Daarnaast speelt ook een gebrekkige en vaak laattijdige melding van uitbraken van CVTI’s een rol. Zeker wanneer slechts milde symptomen zich voordoen, worden voedseltoxi-infecties meestal niet gerapporteerd.
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren